علی اکبر (ع)، فرزند بزرگوار امام حسین (ع)، یکی از شخصیتهای برجسته تاریخ اسلام است که با فدای جان خود در روز عاشورا، شجاعت، وفاداری و ارادت خود را به امام حسین (ع) و خداوند نشان داد. توسل به این بزرگوار از جمله راههایی است که شیعیان برای نزدیکتر شدن به خداوند و طلب کمک در سختیها و مشکلات استفاده میکنند.
یکی از بهترین روشهای توسل به علی اکبر (ع)، از طریق نماز، نذر و دعای زیارت است که در این مطلب به بررسی آنها خواهیم پرداخت. این اعمال نه تنها موجب تقویت ایمان و روحیه در انسانها میشود، بلکه میتواند در رفع مشکلات و برآورده شدن حاجات نیز موثر واقع شود. با توجه به ارادت خاصی که نسبت به این امام جوان داریم در ناجی بلاگ مقاله ای را با موضوع محاسبه عدد ابجد حضرت علی اکبر(ع) را نیز قرار داده ایم، که علاوه بر ان در اینجا هم به برخی از مهمترین راههای توسل به ایشان پرداخته میشود تا گامی در جهت رشد معنوی و دینی برداریم.
بیشتر بخوانید: جزئیات زندگی پاره تن سیدالشهدا: حضرت علی اکبر(ع) چگونه به شهادت رسید؟
راه های توسل به حضرت علی اکبر(ع)
نماز های توسل به حضرت علی اکبر(ع)
نحوه خواندن نماز حضرت علی اکبر به این ترتیب است:
این نماز چهار رکعتی است، در هر رکعت از آن یک مرتبه سوره “حمد” و پنجاه مرتبه سوره “توحید” خوانده می شود. پس از پایان نماز این دعا را بخوانید که روایت است تسبیح آن حضرت می باشد:
سُبْحَانَ مَنْ لَاتَبِیدُ مَعالِمُهُ، سُبْحانَ مَنْ لَاتَنْقُصُ خَزائِنُهُ، سُبْحَانَ مَنْ لَا اضْمِحْلالَ لِفَخْرِهِ، سُبْحانَ مَنْ لَایَنْفَدُ مَا عِنْدَهُ، سُبْحَانَ مَنْ لَاانْقِطَاعَ لِمُدَّتِهِ، سُبْحَانَ مَنْ لَایُشَارِکُ أَحَداً فِى أَمْرِهِ، سُبْحانَ مَنْ لَا إِلٰهَ غَیْرُهُ.
پاک و منزّه است آنکه نشانههای وجودش نابود نشود، پاک و منزّه است آنکه از خزانههایش کاسته نگردد، پاک و منزّه است آنکه فخرش را فروپاشی نباشد، پاک و منزّه است آنکه آنچه نزد اوست پایان نیابد، پاک و منزّه است آنکه دورانش به سر نرسد، پاک و منزّه است آنکه هیچکس را در کارش شرکت ندهد، پاک و منزّه است آنکه شایسته پرستشی جز او نیست.
پس از این تسبیح، دعا کند و بگوید:
یَا مَنْ عَفَا عَنِ السَّیِّئاتِ وَلَمْ یُجازِ بِهَا ارْحَمْ عَبْدَکَ یَا اللّٰهُ، نَفْسِى نَفْسِى أَنَا عَبْدُکَ یَا سَیِّدَاهُ، أَنَا عَبْدُکَ بَیْنَ یَدَیْکَ أَیَا رَبَّاهُ، إِلٰهِى بِکَیْنُونَتِکَ یَا أَمَلَاهُ، یَا رَحْمَانَاهُ یَا غِیَاثَاهُ، عَبْدُکَ عَبْدُکَ لَاحِیلَةَ لَهُ یَا مُنْتَهىٰ رَغْبَتَاهُ، یَا مُجْرِىَ الدَّمِ فِى عُرُوقِى، یَا سَیِّدَاهُ یَا مَالِکَاهُ، أَیَا هُوَ أَیَا هُوَ، یَا رَبَّاهُ، عَبْدُکَ عَبْدُکَ لَا حِیلَةَ لِى وَلَا غِنىٰ بِى عَنْ نَفْسِى، وَلَا أَسْتَطِیعُ لَهَا ضَرّاً وَلَا نَفْعاً، وَلَا أَجِدُ مَنْ أُصَانِعُهُ، تَقَطَّعَتْ أَسْبَابُ الْخَدَائِعِ عَنِّى، وَ اضْمَحَلَّ کُلُّ مَظْنُونٍ عَنِّى، أَفْرَدَنِى الدَّهْرُ إِلَیْکَ فَقُمْتُ بَیْنَ یَدَیْکَ هٰذَا الْمَقامَ، یَا إِلٰهِى بِعِلْمِکَ کانَ هٰذَا کُلُّهُ فَکَیْفَ أَنْتَ صَانِعٌ بِى؟ وَلَیْتَ شِعْرِى کَیْفَ تَقُولُ لِدُعَائِى؟ أَتَقُولُ نَعَمْ أَمْ تَقُولُ لَا؟
ای آنکه درگذری از بدیها و به آنها کیفر نکنی!ای خدا! بر بندهات مهر ورز، وجود مرا دریاب،ای سرور من، من بنده تو هستم، بندهای ایستاده در پیشگاه تو، پروردگارا! خدایا به هستیات سوگند،ای آرمان من،ای بخشاینده،ای فریادرس، دریاب بندهات را! دریاب بندهات را! بندهات را چارهای نیست،ای واپسین امید،ای روان کننده خون در رگهایم!ای سرور من!ای مالک من،ای او!ای او! پروردگارا! بندهات را دریاب، بندهات را دریاب، چارهای ندارم، از پیش خود هیچ ندارم (که عین نیازم) توان سود و زیان خویش را ندارم، کسی را برای یاری نمییابم، چارهجوییها از من جدا گشته و هر گمان چارهای نابود گشته است، روزگار مرا تنها بهسوی تو روانه ساخته، ازاینرو در اینجا در برابر بارگاهت ایستادهام، همهی اینها خدایا! با آگاهی تو بوده است، پس چگونه با من رفتار خواهی کرد؟ای کاش! میدانستم پاسخ خواهشم را چگونه خواهی داد؟ آیا خواهی گفت: آری یا میگویی نه؟
فَإنْ قُلْتَ: لَا، فَیَا وَیْلِى یَا وَیْلِى یَا وَیْلِى، یَا عَوْلِى یَا عَوْلِى یَا عَوْلِى، یَا شِقْوَتِى یَا شِقْوَتِى یَا شِقْوَتِى، یَا ذُلِّى یَا ذُلِّى یَا ذُلِّى، إِلَىٰ مَنْ؟ وَمِمَّنْ؟ أَوْ عِنْدَ مَنْ؟ أَوْ کَیْفَ؟ أَوْ مَاذَا؟ أَوْ إِلىٰ أَیِّ شَىْءٍ أَلْجَأُ؟ وَمَنْ أَرْجُو؟ وَمَنْ یَجُودُ عَلَىَّ بِفَضْلِهِ حِینَ تَرْفُضُنِى یَا وَاسِعَ الْمَغْفِرَةِ؟ وَ إِنْ قُلْتَ نَعَمْ، کَمَا هُوَ الظَّنُّ بِکَ، وَالرَّجَاءُ لَکَ، فَطُوبَىٰ لِى أَنَا السَّعِیدُ وَ أَنَا الْمَسْعُودُ، فَطُوبَىٰ لِى وَأَنَا الْمَرْحُومُ.
اگر بگویی: نه؛ پس وای بر من! وای بر من! وای بر من! وای از درماندگیام! وای از درماندگیام! وای از درماندگیام! وای از بیچارگیام! از بیچارگیام! از بیچارگیام! وای از خواریام! از خواریام! از خواریام! آنگاه که تو مرا رها کنی؟ بهسوی که و از طرف که یا نزد که یا چگونه، یا چه چیز یا بهسوی چه چیزی پناه برم و به چه کسی امید بندم؟ و کیست که با فضل خود بر من کرم نماید؟ای آنکه آمرزشت فراگیر است و اگر بگویی: آری که همان از تو گمان دارم و امید به تو چنین است، پس خوشا به حال من که خوشبختم! و کامروا شدهام، پس خوشا به حال من که مورد رحمت قرار گرفتم!
یَا مُتَرَحِّمُ یَا مُتَرَئِّفُ یَا مُتَعَطِّفُ یَا مُتَجَبِّرُ یَا مُتَمَلِّکُ یَا مُقْسِطُ، لَا عَمَلَ لِى أَبْلُغُ بِهِ نَجَاحَ حَاجَتِى، أَسْأَلُکَ بِاسْمِکَ الَّذِى جَعَلْتَهُ فِى مَکْنُونِ غَیْبِکَ وَاسْتَقَرَّ عِنْدَکَ فَلَا یَخْرُجُ مِنْکَ إِلَىٰ شَىْءٍ سِوَاکَ، أَسْأَلُکَ بِهِ وَبِکَ وَبِهِ فَإنَّهُ أَجَلُّ وَأَشْرَفُ أَسْمائِکَ، لَاشَىْءَ لِى غَیْرُ هٰذَا وَلَا أَحَدَ أَعْوَدُ عَلَىَّ مِنْکَ، یَا کَیْنُونُ یَا مُکَوِّنُ، یَا مَنْ عَرَّفَنِى نَفْسَهُ، یَا مَنْ أَمَرَنِى بِطَاعَتِهِ، یَا مَنْ نَهَانِى عَنْ مَعْصِیَتِهِ، وَ یَا مَدْعُوُّ یَا مَسْؤُولُ، یَا مَطْلُوباً إِلَیْهِ رَفَضْتُ وَصِیَّتَکَ الَّتِى أَوْصَیْتَنِى وَلَمْ أُطِعْکَ، وَلَوْ أَطَعْتُکَ فِیَما أَمَرْتَنِى لَکَفَیْتَنِى مَا قُمْتُ إِلَیْکَ فِیهِ، وَأَنَا مَعَ مَعْصِیَتِى لَکَ راجٍ فَلَاٰ تَحُلْ بَیْنِى وَبَیْنَ مَا رَجَوْتُ.
ای خدای مهربان!ای خدای بندهپرور!ای خدای دلجو!ای خدای جبرانگر!ای آنکه هستی به دست توست!ای دادگر! مرا کرداری که با مدد آن به برآمدن حاجتم نائل آیم نیست، از تو میخواهم بهحق آن نامت که در پس پرده غیب خود مستور ساختی و نزد خویش بنهادی، پس برای هیچ موجودی جز تو پدیدار نشود؛ بهحق آن نام و بهحق هستی نابت و به آنکه برترین و شریفترین نامهای تو است از تو درخواست مینمایم مرا چیزی جز این نیست و کسی خیرخواهتر از تو به من نیست،ای به خود هستی!ای هستیبخش!ای آنکه خویش را بشناساند!ای آنکه به اطاعتش فرمانم داد،ای آنکه مرا از نافرمانیاش بازداشت،ای خوانده شده!ای خواسته شده!ای مطلوب! سفارشی که به من نموده بودی وانهادم و فرمانت را نخواندم و اگر تو را در آنچه فرمانم دادی اطاعت میکردم هرآینه مرا در آنچه برایش به سویت برخاستم بس بودی و من با نافرمانیم هم، به تو امیدوارم، پس بین من و آنچه به آن امیدوارم جدایی مینداز.
یَا مُتَرَحِّماً لِى أَعِذْنِى مِنْ بَیْنِ یَدَىَّ وَمِنْ خَلْفِى وَمِنْ فَوْقِى وَمِنْ تَحْتِى، وَمِنْ کُلِّ جِهَاتِ الْإِحَاطَةِ بِى. اللّٰهُمَّ بِمُحَمَّدٍ سَیِّدِى، وَبِعَلِیٍّ وَ لِیِّى، وَبِالْأَئِمَّةِ الرَّاشِدِینَ عَلَیْهِمُ السَّلامُ اجْعَلْ عَلَیْنا صَلَواتِکَ وَرَأْفَتَکَ وَرَحْمَتَکَ، وَأَوْسِعْ عَلَیْنَا مِنْ رِزْقِکَ، وَاقْضِ عَنَّا الدَّیْنَ وَجَمِیعَ حَوَائِجِنا یَا اللّٰهُ یَا اللّٰهُ یَا اللّٰهُ، إِنَّکَ عَلَىٰ کُلِّ شَىْءٍ قَدِیرٌ.
ای مهرورز، بر من از پیش روی و از پشت سر و از بالای سر و از زیر پایم و از همه جهات احاطه بر من پناهم ده. خدایا! بهحق محمّد (صلىاللّهعلیهوآله) و سرور من و بهحق علی (علیهالسلام) مولای من و بهحق امامان هدایت یافته (که بر ایشان درود باد) لطف و مهر و رحمتت را بر ما بگستر و از روزی خود بر ما فراوان ده و وام ما را بپرداز و همهی حاجتهای ما را برآور،ای خدا!ای خدا!ای خدا! زیرا تو بر هر چیز توانایی.
در پایان، آن حضرت فرمودند: هر کس نماز توسل به حضرت علی اکبر برای حاجت و ازدواج را بجا آورد و این دعا را پس از نماز بخواند، پس از پایان نماز گناهی نماند که آمرزیده نشده باشد.

نماز حاجت حضرت علی اکبر (ع) :
زمان نماز: هر جمعه پس از اقامه نماز عشاء.
نحوه خواندن نماز حاجت حضرت علی اکبر (ع) :
نماز حاجت حضرت علی اکبر (ع)، دو رکعت مانند نماز صبح خوانده می شود، در رکعت اول بعد از حمد سوره توحید خوانده شود و در رکعت دوم بعد از حمد می توانید سوره توحید و یا هر سوره ای دیگر بخوانید. فقط نیت آن متفاوت است. به نیابت از تمام هستی و به نیت شادی وجود رحمانی حضرت علی اکبر (علیه السلام)، حضرت مادر هستی (س) و با اقتداء به امام حاضر مولا مهدی (عج).
نذر توسل به حضرت علی اکبر(ع):
حضرت علی اکبر علیه السلام نذرهای متعددی دارند:
نذر اول، نذر قرآن است که بسیار مؤثر و مجرب به ویژه برای افرادی است که بیمار دارند.
نذر دوم، نذر 25 هزار صلوات است. شما میتوانید این صلوات را به تنهایی بفرستید یا با دعوت از دیگران و برگزاری یک پذیرایی ساده، این ختم صلوات را انجام دهید. این نذر برای درمان دردهای بیدوا بسیار کارساز است.
نذر سوم، در عالم معنوی، افرادی که قصد زیارت کربلا دارند، میتوانند نامنویسی را به حضرت علی اکبر (ع) بسپارند. هر کسی که به دنبال زیارت کامل و جامع کربلا است، باید به ایشان توسل کند.
نذر چهارم، هر زمان که از بیان حاجتی شرم کردید، میتوانید حاجت خود را به امام حسین (ع) عرضه کنید و آن را به حضرت علی اکبر (ع) برسانید. ایشان به سرعت واسطه میشوند و انشاءالله حاجت شما برآورده خواهد شد.
چله و زیارت حضرت علی اکبر با معنی
متن زیارت حضرت علی اکبر علیه اسلام توسط ابن قولیه در کتاب کامل الزیاره آمده است که منبع آن ابی حمزه ثمالی بوده و وی این زیارت را از امام صادق علیه السلام آموختند. این زیارت به شرح زیر است:
پس بـه جانب علی بن الحسین کـه در کنار پای امام حسین اسـت رو کن و بخوان:
السَّلام عَلیکَ یا ابنَ رَسُولِ اللهِ وَ رَحمةُ اللهِ وَ بَرَکاتُُهُ وَ ابنُ خَلیفَةِ رَسُولِ اللهِ و ابن بِنتَ رَسُولِ اللهِ وَ رَحمَةُاللهِ وَ بَرَکاتُهُ مُضاعَفَةً کُلَّما طَلَعَتِ الشَّمسُ أَو غَرَبَت السَّلامُ عَلیکَ وَ رَحمةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ.
بِأَبی أَنتَ وَ أُمّي مِن مَذبُوح وَ مَقتُولٍ مِن غَیرِ جُرمٍ بِأَبی وَ أُمّي دَمُکَ المُرتَقی بِهِ إلی حَبیبِ اللهِ بِأَبی أَنتَ وَ أُمّي مِن مُقَدَّمٍ بَینَ یدَي أَبیکَ یحتَسِبُکَ وَ یبکی عَلَیکَ مُحترقاً عَلیکَ قَلبُهُ یرفَعُ دَمَکَ ألی عِنانِ السَّماءِ
لا یرجَعُ مِنهُ قَطرَةٌ وَ لا تَسکُنُ عَلیکَ مَن أَبیکَ زَفرَةٌ حینَ وَ دَّعَکَ لِلفِراقِ فَمَکانُکُما عِندَاللهِ مَعَ آبائِکََ الماضینَ وَ مَعَ أُمَّهاتِکَ فی الجِنانِ مُنَعَّمینَ أَبرَأُ إلی اللهِ مِمَُن قَتَلَکَ وَ ذَبَحَکَ.
اي فرزند رسول خدا و اي فرزند جانشین رسول خدا و اي فرزند دختر رسول خدا، درود بر تو و رحمت و برکات خدا بر تو باد، هر دم کـه خورشید طلوع و غروب کند. درود بر تو و رحمت و برکات خدا بر تو باد.
پدر و مادرم فدای تو اي سربریده و اي کشته بی گناه ؛ پدر و مادرم فدای خون تو کـه بـه سوی حبیب خدا« پیامبر» اوج گرفت. پدر و مادرم فدای تو کـه پدرت تو را « مانند هدیه اي گرانبها» با دستان خود « برای خدا» تقدیم کرد در حالی که بر تو می گریست و دل می سوزاند و خون تو را بـه سوی آسمان می پاشید و قطره اي از ان باز نمی گشت و پدرت از گریه آرام نگرفت هنگامی کـه تو را وداع میگفت. پس جایگاه شـما نزد خدا، با پدران و مادرانتان، در بهشت و برخوردار از نعمتهای بهشتی اسـت. از آنکه تو را کشت و تو را سر برید، بـه سوی خدا دوری می جویم.
پس از آن بدن را بر قبر بینداز و دست را روی مزار قرار بده و بگو:
سَلامُ اللهِ وَ سَلامُ مَلائِکَتِهِ المُقَرَّبینَ وَ أنبِیائِهِ المُرسَلینَ وَعِبادِهِ الصالِحینَ عَلیکَ یا مَولای وَ ابنَ مَولای وَ رَحمَةُ اللهِ وَ بَرکاتُهُ .
صَلي اللهُ عَلیکَ وَ عَلي عِترَتَکَ وَ أَهل بَیتِکَ وَ آبائِکَ وَ أَبنائِکَ وَ أُمَّتهاتِکَ الأَخیارِ الأَبرارِ الَّذینَ أَذهَبَ اللهُ عَنهُمُ الرِّجسَ وَ طَهَّرَهُم تَطهیراً.
السَّلامُ عَلیکَ یا ابنَ رَسُولِ اللهِ وَ ابنَ أَمیرِالمُؤمِنینَ وَ ابنَ الحُسینِ ابنِ عَلِي وَ رَحمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ.
لَعَنَ اللهُ قاتِلَکَ وَ لَعنَ الله ُمَنِ اسـتَخَفَّ بِحَقِّکُم وَ قَتََلَکُم وَ لَعَنَ مَن بَقِي مِنهُم وَ مَن مَضی نَفسی فِداؤُکُم وَ لِمَضجَعِکُم صَلَّي اللهُ عَلیکُم وَ سَلَّمَ تَسلیماً کَثیراً.
درود خدا و رحمت و برکات او و درود فرشتگان مقرب و پیامبران و بندگان شایسته خدا بر تو اي مولا و فرزند مولای من. درود خدا بر تو بر عترت و خاندان و پدران و فرزندان و مادران تو کـه شایسته و نیک بودند و خداوند هرگونه پلیدی را از آنان دور ساخت و آنان را پاکیزه وطاهر گردانید. درود بر تو اي فرزند رسول خدا و اي فرزند امیرالمؤمنین و اي فرزند حسین بن علی و رحمت و برکات خدا بر تو.
خداوند نفرین کند کسی کـه با تو جنگید و کسی کـه حق شـما را نادیده گرفت و شـما را کشت. و تمام رفتگان و زندگان آنان را خدا نفرین کند. جانم بـه فدای شـما و مرقد شـما. درود و درود فراوان خدا بر شـما باد.
سپس گونه خود را روی مزار بگذار و در ادامه دعای زیر را بخوان:
صَلَّي اللهُ عَلیکَ یا أَبا الحَسَنِ. «سه مرتبه»
بِأَبی أَنتَ وَ أُمی أَتیتُکَ زائِراً وافِداً عائِذاً مِمّا جَنَیتُ عَلي نَفسی وَ احتَطَبتُ عَلي ظَهری أَسأَل اللهَ وَ وَلیی أَن یجعَلَ حَظّي مِن زِیارَتِکَ عِتقَ رَقبَتی مِنَ النّارِ.
درود خدا بر تو اي ابالحسن، پدر و مادرم بـه فدایت، بـه سوی تو آمدم و تو را زیارت میکنم و از جنایتهایی کـه بر نفس خود روا داشته ام و گناهانی کـه بر دوش خود حمل کرده ام بـه تو پناه می آورم.از خداوند کـه ولی تو و ولی من اسـت میخواهم تا بهره مرا از زیارتت نجات از آتش دوزخ قرار دهد.
همچنین زیارت حضرت علی اکبر علیه السلام در برخی منابع نیز به شرح زیر است:
اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ، اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يَا بْنَ نَبِيِّ اللهِ، اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يَا بْنَ أَميرِ الْمُؤْمِنينَ، اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يَا بْنَ الْحُسَيْنِ الشَّهيدِ، اَلسَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا الشَّهيدُ، اَلسَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا الْمَظْلُومُ وَابْنُ الْمَظْلُومِ،
لَعَنَ اللهُ اُمَّةً قَتَلَتْكَ، وَلَعَنَ اللهُ اُمَّةً ظَلَمَتْكَ، وَلَعَنَ اللهُ اُمَّةً سَمِعَتْ بِذلِكَ فَرَضَيِتْ بِهِ، اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا وَلِيَّ اللهِ وَابْنَ وَلِيِّهِ، لَقَدْ عَظُمَتِ الْمُصيبَةُ وَجَلَّتِ الرَّزِيَّةُ بِكَ عَلَيْنا وَعَلى جَميعِ الْمُسْلِمينَ، فَلَعَنَ اللهُ اُمَّةً قَتَلَتْكَ، وَاَبْرَأُ إِلَى اللهِ وَإلَيْكَ مِنْهُمْ.
نوشته راه های توسل به حضرت علی اکبر (ع) از طریق نماز، نذر و چله اولین بار در ناجی بلاگ. پدیدار شد.