خواص لوبیا چیتی: اگر به دنبال یک مادهی غذایی پرخاصیت برای افزودن به رژیم خود هستید، لوبیا چیتی میتواند گزینهی مناسبی باشد. این لوبیا نه تنها منبع خوب پروتئین و فیبر است، بلکه ویتامینها و مواد معدنی مهمی دارد که به بهبود سلامت بدن کمک میکنند. در این مطلب سلامت، به بررسی ارزش غذایی و خواص لوبیا چیتی میپردازیم و شما را با عوارض احتمالی آن آشنا میکنیم. با ما همراه باشید.
ارزش غذایی لوبیا چیتی
۱. کربوهیدرات
لوبیا چیتی مقدار زیادی کربوهیدرات پیچیده دارد که اصلیترین منبع انرژی بدن محسوب میشود. این مادهی غذایی همچنین منبع خوب فیبر است؛ مادهی مغذی مهمی که به تثبیت قند خون، افزایش احساس سیری و حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک میکند.
شاخص گلیسمی (GI) لوبیا چیتی حدود 39 است. غذاهایی که شاخص گلیسمی آنها کمتر از 55 است، تاثیر کمی روی سطح قند خون دارند و آن را به آرامی بالا میبرند.
۲. چربی
در لوبیا چیتی فقط یک گرم چربی وجود دارد که این ویژگی آن را به یک مادهی غذایی فوقالعاده سالم تبدیل کرده است. غذاهایی مانند لوبیا چیتی که به طور طبیعی دارای ارزش غذایی بالا و چربی اندک هستند، انتخاب مناسبی برای رژیم غذایی مختلف به شمار میروند.
۳. پروتئین
بخش قابلتوجهی از خواص لوبیا چیتی به پروتئین موجود در آن نسبت داده میشود. این مادهی غذایی مقدار زیادی پروتئین دارد و به همین دلیل در رژیمهای گیاهخواری از جایگاه خاصی برخوردار است.
با این حال، لوبیا چیتی به عنوان یک پروتئین کامل در نظر گرفته نمیشود. پروتئینهای کامل تمام اسید آمینههای ضروری که بدن قادر به تولید آنها نیست را فراهم میکنند. در یک رژیم غذایی گیاهی برای دریافت تمام این اسید آمینهها باید در طول روز از ترکیب غذاهای مختلف از جمله غلات کامل، حبوبات، مغزیجات و دانهها استفاده کرد.
۴. فیبر
فیبر یک نوع کربوهیدرات غیرقابل هضم است که در غذاهای گیاهی یافت میشود و نقش مهمی در حفظ سلامت دستگاه گوارش، پیشگیری از بیماری قلبی، کنترل قند خون و درمان چاقی دارد. اما متاسفانه، بیشتر افراد آن را به اندازهی کافی دریافت نمیکنند.
خواص لوبیا چیتی، مقدار فیبر توصیهشده برای زنان و مردان به ترتیب 25 و 38 گرم در روز است. یک لیوان لوبیا چیتی پخته میتواند تقریبا 40 تا 60 درصد نیاز روزانه به این مادهی مغذی مهم را برآورده کند.
۵. ویتامینها و مواد معدنی
با مصرف یک لیوان لوبیا چیتی میتوان بخش زیادی از ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن را تامین کرد:
ویتامین B1: 28 درصد نیاز روزانهی بدن
ویتامین B6: 20 درصد
فولات: 74 درصد
فسفر: 36 درصد
منگنز: 33 درصد
مس: 40 درصد
آهن: 20 درصد
منیزیم: 20 درصد
۶. آنتیاکسیدانها
لوبیا چیتی حاوی آنتیاکسیدانهای زیادی از جمله پلیفنول و فلاونوئید است که از سلولهای بدن در برابر آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. رادیکالهای آزاد مولکولهای ناپایداری هستند که به مرور زمان به بروز بیماریهای مزمن منجر میشوند.
کامفرول که یکی از مهمترین فلاونوئیدهای لوبیا چیتی است اخیرا مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. چرا که تحقیقات مختلف نشان دادهاند که جلوی پیشرفت سرطان را میگیرد. علاوه بر این، با کاهش التهاب و پیشگیری از سکتهی مغزی مرتبط است.
خواص لوبیا چیتی برای سلامتی
۱. پیشگیری از چاقی
تحقیقات در مورد خواص لوبیا چیتی برای لاغری نشان دادهاند که جایگزین کردن غذاهای پرکالری با حبوبات جلوی افزایش وزن را میگیرد و احتمال ابتلا به بیماریهای مرتبط با چاقی مثل بیماری قلبی، دیابت و سندرم متابولیک را کاهش میدهد.
لوبیا چیتی سرشار از پروتئین و فیبر است؛ 2 مادهی مغذی مهم که به شما در کنترل اشتها کمک میکنند. در مطالعات مختلف مشاهده شده که افزایش مصرف حبوبات با تحریک حس سیری، کاهش وزن و درمان چاقی شکمی مرتبط است.
۲. کاهش کلسترول
یک مطالعهی هشت هفتهای نشان داد که خوردن نصف لیوان لوبیا چیتی در روز با کاهش کلسترول تام و کلسترول بد (LDL) مرتبط است. در یک مطالعهی دیگر هم مشاهده شد که لوبیا چیتی میتواند تولید پروپیونات را تحریک کند. پروپیونات یک نوع اسید چرب کوتاه زنجیره (SCFA) است که به کاهش کلسترول خون کمک میکند.
۳. حفظ سلامت قلب
پیشگیری از بیماری قلبی یکی از مهمترین مواردی است که میتوان در فهرست خواص لوبیا چیتی قرار داد. لوبیا چیتی نه تنها کلسترول خون را کنترل میکند، بلکه به دلیل داشتن پتاسیم و منیزیم میتواند سطح فشار خون را کاهش دهد. کلسترول بالا و پرفشاری خون هر 2 از اصلیترین عوامل خطر ابتلا به بیماری قلبی-عروقی هستند.
علاوه بر این، تحقیقات نشان دادهاند کسانی که از غذاهای حاوی فلاونوئید مثل لوبیا، میوه و سبزی استفاده میکنند کمتر از دیگران در معرض خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی-عروقی قرار دارند.
۴. کنترل قند خون
افزایش مصرف لوبیا چیتی، نخود و عدس هم به افراد سالم و هم به بیماران مبتلا به دیابت کمک میکند سطح قند خون خود را کنترل کنند. در یک مطالعه مشاهده شد که فلاونول، یکی از آنتیاکسیدانهای موجود در لوبیا، میتواند احتمال بروز دیابت نوع 2 را به حداقل برساند.
علاوه بر این، لوبیا چیتی منبع خوب فیبر و پروتئین است که هر 2 سرعت آزاد شدن قند به داخل جریان خون را کاهش میدهند. به همین دلیل، این مادهی غذایی شاخص گلیسمی پایینی دارد و قند خون را به سرعت بالا نمیبرد.
۵. پیشگیری از سرطان
خواص لوبیا چیتی، وقتی از خواص لوبیا چیتی صحبت به میان میآید، کاهش خطر ابتلا به سرطان یکی از مهمترین مواردی است که باید به آن اشاره کرد. در بعضی از تحقیقات مشاهده شده است که لوبیا چیتی گزینهی مناسبی برای پیشگیری از سرطان رودهی بزرگ است. به نظر میرسد که ترکیبات موجود در این مادهی غذایی جلوی تشکیل تومور را میگیرند یا سرعت رشد آن را کاهش میدهند.
۶. افزایش طول عمر
محققان با انجام مطالعات مختلف به این نتیجه رسیدهاند که مصرف غذاهای پرفیبر مثل حبوبات با کاهش نرخ مرگومیر بهخصوص مرگ ناشی از بیماریهای قلبی، سرطان، بیماریهای گوارشی، بیماریهای عفونی و بیماریهای التهابی مرتبط است.
عوارض خوردن لوبیا چیتی
اگرچه لوبیا چیتی خواص زیادی برای سلامتی دارد، اما ممکن است در بعضی شرایط مشکلات و عوارض خاصی ایجاد کند. این عوارض عبارتند از:
۱. آلرژی
لوبیا چیتی مثل بادامزمینی و سویا که جزء رایجترین غذاهای آلرژیزا طبقهبندی میشوند، یک نوع حبوبات به شمار میرود. آلرژی به بادامزمینی یا سویا لزوما به این معنی نیست که شما به سایر حبوبات هم آلرژی دارید؛ اما باید احتیاط کنید. اگر بعد از خوردن لوبیا چیتی با واکنش آلرژیک (تنگی نفس، سفتی قفسهی سینه و تپش قلب) مواجه میشوید، با پزشک دربارهی علائم خود مشورت کنید.
۲. کاهش جذب مواد مغذی
غذاهای گیاهی حاوی ترکیباتی به نام آنتینوترینت هستند که با جذب مواد مغذی تداخل دارند. برای مثال، مادهای به نام فیتات در لوبیا چیتی وجود دارد که میتواند توانایی بدن را برای جذب کلسیم، آهن و روی کاهش دهد.
این ترکیبات فقط زمانی مضر هستند که در مقادیر زیاد مصرف شوند. بنابراین مصرف لوبیا چیتی در حد اعتدال روی جذب مواد مغذی تاثیر ندارد. بهعلاوه، خیساندن لوبیا چیتی و پخت آن میتواند میزان آنتینوترینتها را به طور قابلتوجهی کاهش دهد.
۳. مشکلات گوارشی
خواص لوبیا چیتی، افراد مبتلا به بیماری کرون یا سندرم رودهی تحریکپذیر (IBS) که برای کنترل علائم خود از رژیم غذایی با فودمپ (FODMAP) کم پیروی میکنند، ممکن است لازم باشد از مصرف لوبیا چیتی و سایر حبوبات بپرهیزند. اصطلاح فودمپ به دستهی خاصی از کربوهیدراتها اشاره دارد که روده قادر به جذب آنها نیست. درنتیجه، آب را به داخل روده میکشند و با افزایش تولید گاز باعث مشکلات گوارشی میشوند.
بعضی از افراد سالم هم ممکن است بعد از خوردن لوبیا چیتی با مشکل نفخ یا سوء هاضمه مواجه شوند. در این شرایط، کاهش مصرف این مادهی غذایی میتواند به کنترل علائم گوارشی کمک کند.